Historia

Historien om bigården på Klasa börjar i slutet av 2000-talet.
Drottningodlarklubben i Varberg som somnade in 2006 hade en bod och en hel del utrustning stående på Göingegårdens äppelodlingar som Varbergs biodlarförening fick ta över. Då äppelodlingen skulle avvecklas och bli bostadsområde kunde inte huset stå kvar på platsen.

Den 1 juli 2007 hölls en auktion på inventarier och utrustning. Föreningen behöll två kompletta vandringsbihus av typ lågnormal.

Den 26 augusti 2007 höll höstmöte på Klasa hembygdsgård, då bestämdes det att stugan skulle flyttas dit och bli föreningsbigård.

Den 1 maj 2008 flyttades stugan i hällande ösregn. Lastbilen som skulle lyfta huset på plats körde fast i leran och fick till slut bogseras bort. Väl på plats renoverades stugan upp av föreningsmedlemmarna.

Två samhällen samt en ny smålandskupa, skänkt av Nisse Otterdahl, etablerades under våren. Första året gav de två samhällena 94 kg honung.

Den 3 augusti 2008 invigdes föreningsbigården officiellt av Harald Lagerstedt med klippning av blågult band.

Samma år i oktober firade föreningen sitt 110-årsjubileum då SBR:s representant Bo Lundahl överlämnade ett bigarråträd som planterades i anslutning till bigården.

Den första kommittén för föreningsbigården valdes på föreningens årsmöte den 13 november 2008 och bestod av Nisse Otterdahl, Evald Corneliusson och George Johansson.

Under 2009 utökades bigården till tre samhällen då en 16-ramars trågkupa skänktes av Bearnice Antonsson från Skillingaryd, med rötter i Tvååker. Från de tre samhällena skördades 160 kg honung och en avläggare såldes.

2015 förnyades föreningsbigårdskommittén med Irene Drottz, Jan Vastersson och Bo Karlsson.

2017 förnyades kommittén med Texas Josefsson och Strebe Milenkovski.

Denna information har sammanställts av George Johansson 2018-03-25.